Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Η αλήθεια για τον Καιάδα

Με το όνομα Καιάδας αναφερόταν στην αρχαιότητα μεγάλο βάραθρο κοντά στην αρχαία Σπάρτη παρά το όρος Ταΰγετος. 

Σήμερα το σπηλαιοβάραθρο βρίσκεται κοντά στη Τρύπη, δίπλα στο δημόσιο δρόμο Σπάρτης-Καλαμάτας. Μερικοί των ταυτίζουν αυτόν με τους «Αποθέτες», όπου εκεί οι αρχαίοι Σπαρτιάτες λέγεται ότι έριχναν τα ανάπηρα ή καχεκτικά βρέφη προκειμένου έτσι να διασφαλίσουν την ευγονική της φυλής τους.  (Πηγή: http://el.wikipedia.org/wiki/Καιάδας)

Η αλήθεια για τον Καιάδα

Σύμφωνα με την παράδοση, στον Καιάδα ρίχνονταν από τους Λακεδαιμόνιους καταδικασμένοι σε θάνατο επίορκοι προδότες, εγκληματίες και αιχμάλωτοι πολέμου.
Το γεγονός αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται αφού στο εσωτερικό του σπηλαιο-βαράθρου έχει εντοπιστεί μεγάλος αριθμός ανθρώπινων οστών, τα οποία ανήκουν κατά κύριο λόγο σε άνδρες βιολογικής ηλικίας ακμής, μεταξύ 18 και 35 ετών. Έτσι, είναι πιθανό το σπηλαιο-βάραθρο της Τρύπης να χρησιμοποιήθηκε από τους Σπαρτιάτες, κυρίως, στη διάρκεια των Μεσσηνιακών πολέμων (8ος-5ος αι. π.Χ.) για την καταδίκη σε θάνατο των εχθρών της Σπάρτης.
Στον Καιάδα, μάλιστα, είχε αποφασιστεί να πεταχτεί και το πτώμα του καταδικασμένου σε θάνατο, προδότη βασιλιά της Σπάρτης Παυσανία (467π.Χ.), ο οποίος όμως τελικά θάφτηκε έξω από το βάραθρο. 
Απόσπασμα από την ιστοσελίδα Ανθρωπολογικό μουσείο του Πανεπιστημίου Αθηνών  Σας προτείνω να την επισκεφθείτε για να διαβάσετε περισσότερα αλλά και να δείτε το άλμπουμ με φωτογραφίες της περιοχής και των ευρημάτων. 

  • Τα επιστημονικά ευρήματα καταρρίπτουν το μύθο του Καιάδα ως χώρου θανάτωσης  ανάπηρων βρεφών.

Το 1956 αξιολογήθηκαν ξανά τα ευρήματα με τη μέθοδο του άνθρακος C14.
Το ίδιο ακολούθησε το 1982 αλλά και το 2003 από το τμήμα της Ιατρικής σχολής.
Τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα:
1) Το οστά όλα εντός Καιάδα προέρχονται από την εποχή της Αρχαίας Σπάρτης.
2) Όλα ανήκουν σε άτομα ηλικίας 18-40 ετών.
3) Μόνο ένα ανήκει σε παιδί και όχι βρέφος και εικάζεται πως έπεσε κατά λάθος μέσα.
4) Τα οστά είχαν κατάγματα κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είχαν θανατωθεί πριν τους ρίξουν στο βάραθρο.
5) Ορισμένα κρανία είχαν καρφωμένα πάνω τους αιχμές από βέλη πράγμα που μας δείχνει ξεκάθαρα πως πρόκειται για θύματα πολέμου.
Κρανίο άντρα 25 ετών
από φωτογραφία του καθ. Θ. Πίτσιου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου