Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2012

Πολυδαίδαλη ΚνωσόςΣύμφωνα με το μύθο ο Δαίδαλος κλήθηκε μετά τη γέννηση του Μινώταυρου να βρει ένα τρόπο να κρύψει την ντροπή του Μίνωα [...] δηλαδή να φτιάξει κάτι όπου θα φυλάκιζε τον Μινώταυρο.
 Ο Δαίδαλος κατασκεύασε τον λαβύρινθο, ένα κτίριο που αποτελείται από στενούς διαδρόμους και πολύπλοκες στροφές, που μπέρδευε τόσο πολύ όποιον έμπαινε μέσα ώστε δεν μπορούσε να βρει την έξοδο.
Πού βρίσκεται ο λαβύρινθος δεν έχουμε ιδέα, αν και πολλοί τον ταυτίζουν με το ίδιο το ανάκτορο της Κνωσού. Είναι γεγονός ότι το ανάκτορο της Κνωσού αποτελείται από πάρα πολλούς δωμάτια που συνδέονται μεταξύ τους με στενούς διαδρόμους. Εξάλλου, σύμφωνα με το μύθο, και η Κνωσός κτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Δαίδαλο.” (Explore Crete


Σίγουρα πάντως το ανάκτορο της  Κνωσού  αποτελεί ένα πολυδαίδαλο κτιριακό συγκρότημα που αναπτύσσεται σε χώρο 22.000 τ.μ. όπου εύκολα χάνεται κανείς. 

Δείτε το βίντεο αναπαράστασης του εσωτερικού του ανακτόρου και θα καταλάβετε πόσο εύκολα χανόμαστε. 
Το ανάκτορο που βλέπουμε σήμερα όταν επισκεπτόμαστε τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού δεν ήταν έτσι την περίοδο της ακμής του μινωικού πολιτισμού (1700-1450 π.Χ.). Δείτε τον αρχαιολογικό χώρο όπως είναι σήμερα......αλλά και όπως ήταν τότε. 


Για την  Κνωσό θα βρείτε πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης, στο άρθρο της Wikipedia/Κνωσός  αλλά και σε πολλά ενδιαφέροντα άρθρα όπως 

ΚΝΩΣΣΟΣ-ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου